Disleksi Nedir?
Disleksi bireylerde doğuştan gelen gelişimsel disleksi ve travma sonucu ortaya çıkan disleksi olmak üzere iki şekilde görülmektedir.
Gelişimsel disleksi genellikle çocuk okula başladığı zaman ortaya çıkar. Okuyan – yazan bir toplumun üyesi olabilmek için disleksi sahibi olan çocuklar da diğerleri gibi okuma yazma becerilerini kazanmak için okul heycanı yaşayan ve okulun başlayacağı günü iple çeken çocuklardır.
Disleksi sahibi çocuk eğitim sistemi içinde kendi gelişimsel eksikliği olan okuma yazma becerilerinin gerekliliği ile yüzleşince ne yazık ki yaşıtlarından ayrı düşmektedir. Öğretmenler ve aileler böyle canlı, zeki ve herhangi gözle görülebilen fiziksel problemi ( görme ve işitme ) olmayan bir çocuğun temel okuma yazma becerilerinde bu denli sorunlar yaşamasını anlamakta güçlük yaşarlar.
Bilgi sahibi olmamaları, çocuğu yanlış anlayıp tembel ,aptal veya disiplinsiz gibi yanlış isimlendirmelerine sebep olur. Bu kaçınılmaz son ise çocuğun kendine olan güvenini ve yapabileceklerine dair olan inancını sarsmaktadır.Bu nedenle gelişimsel disleksi yalnız çocuğun okul yaşamı yada sadece okuma,yazmasını etkilemekle sınırlı kalmayıp, çocuğun sosyal,psikolojik gelişimini olumsuz yönde etkilenmektedir.
Bu etkileşimin yoğunluğu ise çocuğun erken tanısı ile doğru orantılıdır.Disleksi ilaç tedavisiyle giderilecek bir hastalık değil,doğru eğitimsel yaklaşım ve eğitim metodları ile üstesinden gelinebilecek bir güçlüktür.
Günümüzde gelişimsel disleksinin sadece okul çağı çocuklarında görülen bir öğrenme güçlüğü olmadığı daha çok kabul görmektedir. Eğer disleksi ile doğmuşsanız belli bir derecede güçlüğünüz olmaya devam edecektir ve bu demekttir ki disleksi çocukları, gencleri ve yetişkinleri ömür boyu etkileyecek bir güçlüktür.
Bütün sınavların yazılı bir şekilde verildiği, beceri değerlendirmelerinin okuma yazmaya dayalı olduğu bir toplumda disleksili birey diğerleri ile nasıl rekabet edebilir?
Eğer okuyamıyorsa disleksili olan birey in bu toplumdaki yeri neresidir? Bilimsel araştırmalar göstermiştir ki hapıshanedeki mahkumların %50 sinde disleksi belirtileri bulunmaktadır.
Dolayısı ile bireysel bedelin yanı sıra toplumsal bedellerde ödenmektedir. Disleksinin mümkün olduğu kadar erken teşhis ve terapsinin gereği, öneminin gerçeği ortaya çıkmaktadır.
Disleksi Belirtileri Nelerdir?
Disleksi belirtileri çocuğun yaşına göre değişmekle beraber genel olarak gözlenebilen belirtilerin birkaçı şunlardır:
Tanı
Erken tanı çocuğun başarısızlığın kısır döngü sü içinde harcanmasını tedirgin olmasını özgüvenini kaybetmesini engeleyecektir. Buda gelecekteki destek eğitim programına çocuğun etkin olmasını sağlayacaktır. Yabancı ülkelerde yapılan araştırma sonucu göstermiştir ki disleksi riski taşıyan okul öncesi eğitim çağındaki çocukların tesbiti mümkündür.